Het nieuwe wedstrijdgewas voor 2025 is knolselderij geworden. Een gewas dat enigszins hoort bij de vergeten groenten, zij het dat die bij sommigen wellicht enigszins bekend zal zijn.
Het gaat erom wie de zwaarste knol van goede kwaliteit kan kweken. Dus een duidelijk kriterium zodat ieder weet waar die aan toe is.
Knolselderij (Peucedanum graveolens var rapaceum), een schermbloemige, is een gecultiveerde vorm van Selderij, een soort die in ons land in het wild voorkomt. Hij doet het vooral goed op bodems die enigszins zouthoudend zijn en is daarom vooral in het kustgebied te vinden.
We geven alvast wat tips voor het kweken van Knolselderij. Knolselderij vraagt een rijke goed vochthoudende grond. Hij komt op het perceel van de bladgewassen vanwege zijn grote voedingsbehoefte. Om een goede knolkwaliteit te krijgen is een goede kaliumvoorziening belangrijk. Dat zit bijvoorbeeld in kippenmest (of patentkali).
Voorkweek
Je kunt in maart al beginnen met voorkweek, bijvoorbeeld in zaaibakjes. De kiemtemperatuur is ongeveer 20oC. Na kieming is een temperatuur van 15 oC overdag en 10-12 oC graden s nachts het best.
Trage kiemer
Het zaad kiemt traag, met voorkiemen kun je één à twee weken winnen. Meng de zaden met vochtig zand, in een plastic bakje en zet het neer bij 20 oC. Zodra er witte puntjes zichtbaar zijn, kun je het gaan zaaien. Niet te lang mee wachten, om uitdrogen te voorkomen.
Verspenen
Zodra de kiemblaadjes goed zichtbaar en uitgevouwen zijn kun je gaan verspenen, bijvoorbeeld in potjes. Zorg ervoor dat de blaadjes schoon zijn en boven de grond blijven. Niet in (te) felle zon, daar houden ze niet van
Uitzetten
Zodra de plantjes groot genoeg zijn kun je met uitzetten beginnen. Zet ze niet te vroeg buiten in de volle grond, dat voorkomt vroegtijdige bloei. Let erop dat je ze op de juiste diepte zet, de overgang plant-wortel juist op maaiveldshoogte. Druk de grond ron de wortels aan, zodat er een goed contact kan ontstaan tussen wortels en omgeving. Let erop dat de grond niet uitdroogt, al is daar op ons tuincomplex in het algemeen niet gauwe sprake van
En dan op naar een topknol die je op de oogstborrel kunt tonen!
Succes!
Werkgroep Natuurlijk Doen!